Nawozy do ogrodu – który będzie odpowiedni?

Odpowiednie nawożenie pozwala cieszyć się pięknym ogrodem od wiosny aż do późnej jesieni. Dostarczanie roślinom cennych składników odżywczych jest bardzo istotne, zwłaszcza jeśli gleba jest uboga w mikro- i makroelementy. Poznaj podstawowe rodzaje nawozów do ogrodu.

Nawóz organiczny

Za podstawowy nawóz do stosowania w ogrodzie uznaje się ten organiczny. Znacząco poprawia on biologiczne właściwości gleby, a dodatkowo jest źródłem substancji niezbędnych roślinom do wzrostu i rozwoju. Najbardziej popularny jest kompost i obornik, ale do wyboru mamy również:

  • mączkę z krwi,
  • mączkę i wióry z rogów,
  • nawóz kozi,
  • nawóz świński,
  • nawóz gołębi,
  • nawóz owczy,
  • nawóz kurzy.

Nawozy mineralne

Jeśli chodzi o nawozy do ogrodu, należy wspomnieć także o tych mineralnych. To tzw. sztuczne środki mające ściśle określony skład. Zawierają one takie substancje jak azot, potas i fosfor. Wśród tego typu preparatów znajdziemy nawozy jednoskładnikowe, dwuskładnikowe oraz wieloskładnikowe. Służą one do szybkiego dostarczenia roślinom wszystkich mikro- i makroelementów, których potrzebują. Poza wspomnianymi wcześniej składnikami, zalicza się do nich też:

  • siarkę,
  • magnez,
  • cynk,
  • żelazo,
  • kobalt,
  • mangan,
  • wapń,
  • molibden,
  • bor.

Stosując nawozy mineralne, trzeba zachować ostrożność i dostosować się do zaleceń producenta umieszczonych na etykiecie. W ten sposób można uniknąć przenawożenia. Niektóre preparaty są wolnodziałające, a więc stopniowo uwalniają składniki do roślin i gleby. Tym samym nie trzeba powtarzać nawożenia zbyt często, co jest wygodnym rozwiązaniem. Są również specjalne nawozy organiczno-mineralne, czyli wzbogacone o wybrany składnik mineralny.

Nawozy zielone

Nawozy zielone można stosować pod każdą uprawę, bez ograniczeń. Najlepiej sięgać po nie późnym latem lub jesienią, już po zbiorach. To inaczej rośliny, których masa zielona jest przekopywana na nawóz, często hoduje się je na polu jako poplon, ewentualnie międzyplon. Do nich zalicza się m.in.:

  • żyto,
  • facelia,
  • bobik,
  • wyka,
  • gorczyca,
  • gryka,
  • łubin,
  • peluszka.

Kiedy masa zielona zaczyna się rozkładać, uwalnia do gleby związki próchniczne i składniki pokarmowe, łatwo przyswajalne dla uprawy. Część roślin dodatkowo wiąże azot z powietrza i kumuluje go w korzeniach.